European Ocean Biodiversity Information System

[ report an error in this record ]basket (1): add | show Print this page

one publication added to basket [352254]
Planktononderzoek in een stroomversnelling
De Smet, B. (2022). Planktononderzoek in een stroomversnelling, in: Fockedey, N. et al. Testerep mei 2022. Testerep magazine, 23(5)

https://www.vliz.be/testerep/nl/2022-05-planktononderzoek-in-een-stroomversnelling
In: Fockedey, N. et al. (2022). Testerep mei 2022. Testerep magazine, 23(5). Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende.
In: Testerep magazine. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende.

Available in  Author 
    Vlaams Instituut voor de Zee: Open access 377539 [ download pdf ]

Keyword
    Marine/Coastal

Author  Top 
  • De Smet, B.

Abstract
    We kennen allemaal de beklijvende natuurbeelden van trekkende walvissen, sierlijk peddelende zeeschildpadden of scholen vissen die flitsend door de oneindige massa zeewater klieven. In de schaduw van deze protagonisten van de oceaan, krioelt het van een bijzonder grote, maar haast onzichtbare massa aan leven: microscopisch kleine algen en diertjes die samen het plankton uitmaken. Dit zijn de échte helden van de onderwaterwereld. Ze leveren ons zuurstof en voedsel, nemen het broeikasgas CO2 op en ze vormen een graadmeter voor de gezondheidstoestand van onze oceaan. Als we de oceaan in goede conditie willen houden, moeten we het plankton goed in de gaten houden.Gezien de urgentie, zetten onderzoekers volop in op de automatisatie van planktononderzoek. En dat blijkt zo zijn voordelen te hebben.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author