European Ocean Biodiversity Information System

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

De oceaan in een veranderend klimaat: sputterende motor of blijvende bondgenoot?
Seys, J. (2021). De oceaan in een veranderend klimaat: sputterende motor of blijvende bondgenoot?, in: Fockedey, N. et al. Testerep oktober 2021. Testerep magazine, 22(10)

https://www.vliz.be/testerep/nl/2021-10-oceaan-in-een-veranderend-klimaat
In: Fockedey, N. et al. (2021). Testerep oktober 2021. Testerep magazine, 22(10). Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende.
In: Testerep magazine. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende.

Available in  Author 
    Vlaams Instituut voor de Zee: Open access 369159 [ download pdf ]

Author  Top 
  • Seys, J.

Abstract
    De eerste Earthrise foto van astronaut William aan boord van Apollo 8 maakte heel wat los in 1968. Nooit eerder was de essentie van onze planeet aarde zo overtuigend te zien: een blauwe knikker, voor 70% bedekt met water. Vandaag onderkennen we het enorme belang van die wereldzeeën, onder meer als motor voor het klimaat. Ze neemt 20-30% van alle door de mens uitgestoten koolzuurgas op en in de bovenste meter zeewater zit meer warmte-energie vervat dan in de ganse atmosfeer. Een airco voor onze planeet, die we maar beter te vriend houden. Aan de vooravond van de COP26 klimaatconferentie in Glasgow (1-12 november 2021) vatten we – met de best beschikbare gegevens – samen hoe het met de oceaan gesteld is, en wat dit concreet voor onze contreien betekent. Zeg maar, op doktersvisite onder het motto "een gezonde zee als bondgenoot”.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author