European Ocean Biodiversity Information System

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Projectrapport Outrigger II: Introductie van bordenvisserij in de boomkorvloot met het oog op brandstofbesparing: Wetenschappelijk eindrapport VIS/06/C/02/DIV, Januari 2008
Vanderperren, E. (2008). Projectrapport Outrigger II: Introductie van bordenvisserij in de boomkorvloot met het oog op brandstofbesparing: Wetenschappelijk eindrapport VIS/06/C/02/DIV, Januari 2008. Instituut voor Landbouw en Visserij-onderzoek (ILVO), Sectie Technisch Visserijonderzoek/Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO): Oostende. 126 pp.

Available in  Author 
  Vlaams Instituut voor de Zee: Open Marine Archive 133181 [ download pdf ]
Document type: Project report

Keywords
  Fuel economy
  Nets > Fishing gear > Fishing nets > Trawl nets > Bottom trawls
  Technology > Fishery technology
  ANE, Belgium [Marine Regions]
  Marine/Coastal

Author  Top 
 • Vanderperren, E.

Abstract
  Om de Belgische boomkorvloot te informeren over het outriggersysteem en de mogelijkheid te bieden al dan niet seizoensgebonden over te schakelen naar een geoptimaliseerd en brandstofbesparend outriggersysteem werd het opvolgingsproject Outrigger II - “Introductie van bordenvisserij in de boomkorvloot met het oog op brandstofbesparing” opgestart. Het project werd opgedeeld in een ‘Experimentele fase’ en een ‘Introductie- Demonstratie fase’. De ‘Experimentele fase’ werd voorzien om aan boord van enkele geselecteerde vaartuigen het outriggersysteem uitgebreid te testen wat betreft optuiging, techniek, verschillende types visgronden en eventueel doelsoort. Tijdens de ‘Introductie-Demonstratie fase’ werden alle reders geïnformeerd en werden volledige sets outriggeroptuigingen voor het kleine segment en het grote segment aangekocht, die ter beschikking gesteld werden van de geïnteresseerde reders. Uit de resultaten van het project blijkt dat door een (al dan niet seizoensgebonden) overstap naar het outriggersysteem, vaartuigen die momenteel enkel met de boomkor vissen een brandstofbesparing van 40 tot 70% kunnen realiseren. Bovendien liggen de materiaalkosten door de beperkte slijtage van de outriggeroptuiging gevoelig lager.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author