European Ocean Biodiversity Information System

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij
Lescrauwaet, A.-K.; Parmentier, J.; Pirlet, R. (2018). Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij. Hannibal: Veurne. ISBN 9789492677464. 237 pp.
Cover

Available in  Authors 
 • Vlaams Instituut voor de Zee: General [314708]
 • Vlaams Instituut voor de Zee: Archive [339994] [ request ]

Keywords
  16th century
  17th century
  Consumption
  Cultures > Shellfish culture > Crustacean culture > Shrimp culture
  Cultures > Shellfish culture > Mollusc culture > Oyster culture
  Economy
  Fishery
  History
  Hunting > Whaling
  Organisms > Aquatic organisms > Animals > Aquatic animals > Marine animals > Fishes > Aquatic animals > Marine fishes > Osteichthyes > Cod
  Heringia Fowler, 1911 [WoRMS]
  Marine

Authors  Top 
 • Lescrauwaet, A.-K.
 • Parmentier, J.
 • Pirlet, R.

Abstract
  Zelfs als een kleine visserijmogendheid, met een korte kustlijn en een relatief beperkte vloot, schreef Vlaanderen een belangrijk stukje van de maritieme geschiedenis van de Noordzee. De voorbije jaren verschenen al verschillende werken over specifieke tijdvensters of aspecten van die Vlaamse zeevisserijhistoriek, maar een omvattend overzicht van 500 jaar aan evoluties ontbrak nog in het aanbod. Hier komt Vissen in het Verleden op het toneel. Gebaseerd op uitgebreid archief-, data- en literatuuronderzoek, zet de publicatie de hoofdlijnen uit van vijf eeuwen Vlaamse zeevisserij. Het is in essentie een kroniek die, net zoals de expo, niet zozeer over de vissers gaat, maar wel over de kernaspecten van het ruimere visserijbedrijf: de vloot, de vistechnieken, de vangsten en visgronden, de doelsoorten, de consumptie en de economische, geografische en politieke context van de visserij. Deze schets gaat uit van de vraag hoe de zeevisserij er in de loop van de eeuwen constant naar streefde om een rendabele sector te zijn en aan de behoeften van de consumenten te voldoen. Het is een historie over het balanceren tussen winstgevend vissen in de Noordzee, het Kanaal en de Noord-Atlantische Oceaan én overleven in een regio waar internationale conflicten vaak op zee werden beslecht. Verrijkt met prachtige illustraties wil Vissen in het Verleden een referentiewerk zijn voor het boeiende verhaal van de Vlaamse zeevisserij, dat zowel onderzoekers als het brede publiek kan bekoren.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors